Processor


 

Versnelde architectuur 

Mogelijkheden kernen; 4/6/8/12

De nieuwe Mac Pro heeft twee geavanceerde opties van processor en Intel. De Quad-Core Intel Xeon “Nehalem”-processor is verkrijgbaar in een single-processor quad-core configuratie met snelheden tot 3,2 GHz. Voor nog meer snelheid en kracht kies je de “Westmere” serie, Intel’s volgende generatie processor op basis van de nieuwste 32-nm procestechnologie. “Westmere” is beschikbaar in zowel quad-core en 6-core versies en de Mac Pro wordt geleverd met een of twee processors. Dat betekent dat u kunt beschikken over een 6-core Mac Pro op 3,33 GHz, een 8-core systeem op 2,4 GHz, of, om maximum capaciteit uit je prestaties te halen, een 12-kern van het systeem op maximaal 2,93 GHz.


De single-die voordeel

Veel multicore processoren zijn samengesteld uit twee afzonderlijke matrijzen, wat betekent dat sommige gegevens in de cache moeten buiten de processor reizen om van kern tot kern gegevens te ontvangen of verzenden. Dat is een inefficiënte manier van toegang tot informatie. De single-die met 64-bit architectuur maakt 8 MB of 12 MB aan volledig gedeelde L3-cache beschikbaar voor elk van de processor kernen. Het resultaat is een snellere toegang tot gegevens in de cache en grotere prestaties van de toepassing. Combineer dat met de andere technologische ontwikkelingen en krijg je een Mac Pro die 1,5 x sneller is dan de vorige generatie.

 


Snel geheugen? Hebben we veel van

Systeemgeheugen is vaak verbonden met een processor via een afzonderlijke I / O controller, maar Intel Xeon “Nehalem” en “Westmere”-processoren zijn voorzien van een geïntegreerde geheugencontroller. De nieuwe Mac Pro-processors geven je sneller toegang tot gegevens die zijn opgeslagen in het geheugen en vooral geheugen latency wordt verminderd.

De geïntegreerde geheugencontroller, samen met een snelle DDR3 ECC SDRAM op een van beide 1.066 MHz of 1333 MHz, biedt Mac Pro een toename van de geheugenbandbreedte ten opzichte van eerdere generaties. Meer bandbreedte kan meer gegevens worden toegevoerd aan de processor en sneller, zodat elke kern zijn eigen tijd neemt van het verwerken van gegevens zonder te wachten tot de informatie eindelijk arriveert. De Error Correction Code (ECC) corrigeert fouten van een bit en detecteert multiple-bit fouten automatisch tegelijk. Dat is vooral belangrijk in bedrijfskritische en computer-intensieve omgevingen.


 

Vermogen wanneer en waar je het nodig hebt

De Mac Pro is voorzien van Turbo Boost, een dynamische performance technologie die automatisch de kloksnelheid verhoogt van de processor op basis van werkbelasting. Als u een toepassing gebruikt die niet elke kern nodig heeft, gebruik je de Turbo Boost, die verhoogt de snelheid van de actieve componenten tot 3,33 GHz op een 12-core Mac Pro, en tot 3,6 GHz op een 6-core systeem.

 

Tot 24 virtuele cores

 

De Intel Xeon-processors ondersteunen Hyper-Threading  waarmee twee threads tegelijk werken op elke kern. Dus, bijvoorbeeld, een 12-core Mac Pro bevat 24 virtuele cores die worden herkend door Mac OS X, de prestaties worden verbeterd omdat Hyper-Threading de processor beter laat profiteren van de beschikbare middelen in elke kern.

 

Weg van de minste weerstand

Een bi-directionele point-to-point verbinding – genaamd QuickPath Interconnect – geeft de Intel Xeon-processors snelle toegang tot de schijf I / O en andere Mac Pro subsystemen. In dual-processor Mac Pro-modellen er is een QuickPath Interconnect tussen de twee processors ook. Het is een andere manier van de Mac Pro die de prestaties over de gehele linie verhoogt.

 

 

Krachtig efficiënt

De Mac Pro voldoet aan de strenge normen voor laag energieverbruik van de EPA,  en heeft daarmee het ENERGY STAR-kwalificering. ENERGY STAR 5.0-specificatie stelt aanzienlijk hogere efficiëntie aan de voeding en zeer strenge eisen van de computer op jaarlijkse stroom consumptie.